Van 5 tot en met 10 oktober was het de Week van de Huidtherapie, en binnenkort – 7 november – is het de Dag van de Huidtherapeut. Op die manier vragen we aandacht voor ons vakgebied. Wat kan een huidtherapeut voor je betekenen als je eczeem hebt?

Het beroep van huidtherapeut is nog bij veel mensen onbekend. Zowel binnen als buiten de zorg. Daarnaast weten veel mensen die er wel van gehoord hebben toch nog weinig over wat zo iemand nu voor je kan betekenen, ook als je eczeem hebt. Dat geldt voor behandelend artsen, maar ook voor patiënten zelf.

Barrièrefunctie verbeteren

Helaas kan ook ik geen definitieve oplossing bieden voor eczeem. Daarnaast is het voor veel mensen met eczeem nodig om medicatie te blijven gebruiken en daarom ook belangrijk dat zij onder behandeling van een arts blijven. Wat kan er dan wel? Als huidtherapeut zie ik bijvoorbeeld veel problemen met de barrièrefunctie van de huid. Bij de ontstekingsziekte die we atopisch eczeem noemen speelt de verminderde huidbarrière een rol van betekenis. Op dat vlak kan ik iets doen: de barrièrefunctie van de huid verbeteren en zo de klachten die bij eczeem voorkomen verminderen.

Roodheid

Ik probeer vooral te kijken welke symptomen de patiënt het meest storend vindt. Aan de hand daarvan stel ik een behandeling op. Een van de klachten die ik het meeste hoor is roodheid van de huid. Dit kan diffuse (vlekkerige) roodheid zijn, of juist allemaal kleine plekjes. Met name in het gezicht kan dit erg storend zijn. Gelukkig is het gezicht vaak heel goed te behandelen.

Geen irritatie

Er zijn gezichtsbehandelingen die de huid kalmeren en er zijn er die de diepere lagen in de huid versterken. Micro-needling* is hiervan een mooi voorbeeld. Ook zijn er speciale peelings die een huid kunnen versterken zonder dat deze een enorme irritatie-trigger geven. Daarnaast kunnen gesprongen bloedvaatjes (denk aan couperose, bloedvatpuntjes) met bijvoorbeeld een laser behandeld worden. De juiste verzorging thuis kan ook voor verbetering zorgen.

HUYD Congres 2020

Op zaterdag 10 oktober jongstleden werd het HUYD Congres georganiseerd. Dit jaarlijks terugkerend evenement is een initiatief van het Huyd expertisecentrum. Deze organiseert trainingen voor huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten, maar ook artsen zijn altijd van harte welkom. Normaal gesproken wordt dit congres op een locatie gehouden waar ook distributeurs van apparatuur en behandelingen aanwezig zijn. Gedurende de dag worden er lezingen gegeven door artsen en andere medisch specialisten. Helaas moest dit jaar in aangepaste vorm en werd het een digitaal congres.

Veelbesproken onderwerp

Eczeem wordt vaak besproken op het congres. Opvallend was dat er deze keer werd gepleit voor meer samenwerking tussen de verschillende disciplines die zich inzetten om de eczeemhuid te verbeteren. Een paar voorbeelden: er moet uitgebreider en dieper onderzoek komen naar de relatie tussen voeding en eczeem. Samenwerking tussen orthomoleculaire voedingswetenschap, dermatologie en huidtherapie is een goed streven. En dan zijn er symptomen waarbij men niet gelijk aan eczeem denkt: mensen met eczeem hebben vaak ‘plooitjes’ onder de ogen, de zogenaamde Dennie-Morgan folds. Een huidtherapeut kan hier zeker iets aan doen.

Open voor veranderingen

Conclusie: er kan meer dan je denkt als we open staan voor elkaars behandelgebied. Dat betekent dus meer samenwerking. Als je eczeem hebt, moet je er natuurlijk zelf ook open voor staan. Ik ben benieuwd wat de komende tijd aan veranderingen gaat brengen. Ik hoop in elk geval dat ik iedereen nog beter kan helpen. En zoals ik vaker heb gezegd: blijf vragen naar wat er kan – dat is best veel.

Als eerste op de hoogte?

Volg ons op Facebook en Instagram

*Bron: Lisa Ramaut, Henk Hoeksema, Ali Pirayesh e.a. Microneedling: Where do we stand now? A systematic review of the literature. In: Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery (2018) 71, 1e14
MAT-NL-2001272